*

partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

2014 pienpanimoiden vuosi?

Kulunut vuosi 2013 oli jatkumoa pienpanimoiden jo muutamia vuosia jatkuneelle menestykselle. Pienpanimo-oluiden myynti on noussut Yhdysvalloissa 15% vuositahdilla. Sama trendi on ollut nähtävissä myös meillä Suomessa. Suurten valmistajien markettilagerin myynti on vähentynyt ja samaan aikaan pienpanimo-oluiden myynti on kasvanut. Viidessä vuodessa (2008-2012) kotimaisten pienpanimoiden toimitusmäärät ovat nousseet 3,0 miljoonasta 11,0 miljoonaan litraan. Suomessa pienpanimoksi lasketaan yritys, joka valmistaa alle 10 miljoonaa litraa olutta kalenterivuodessa. Tällä hetkellä aktiivisia toimijoita on noin kolmekymmentä.

Pienpanimotoimija tarvitsee kahta luonteenpiirrettä: rakkautta laadukkaaseen olueen sekä melkoisen määrän erityislaatuista hulluutta, joka lienee sitä myyttistä suomalaista sisua. Ilman näitä ominaisuuksia oluet jäisivät panematta, koska lainsäädäntömme on  monelta osin kohtuuttoman epäreilu pienpanimoita kohtaan. Suurimpana epäkohtana on ulosmyyntioikeus.

Ulosmyynnin esteenä on järjetön lakipykälä. Pienpanimo saa ainoastaan myydä alkoholipitoisuudeltaan max. 4.7% oluita ja siidereitä. Näitäkin vain silloin jos pienpanimo myy samalla ruokatuotteita, vaikkapa tonnikalapurkkeja. Kaiken lisäksi 4.7% raja on älytön, sillä suuri osa oluttyyleistä on parhaimmillaan yli tuon jostain keksityn rajan. Tilaviiniyrittäjällä ei tämänkaltaisia rajoituksia ole ja näin ollen saman alan yrittäjät ovat keskenään epäarvoisessa asemassa. Myös pienpanimoilla tulisi olla oikeus vapaaseen ulosmyyntiin.

Vaikka pienpanimoiden nousu on ollut hienoa seurattavaa, on alkoholipoliittinen keskustelu tarponut samassa murheen alhossa kuin aikaisemminkin – ehkä jopa tavallista murheellisemminkin. Pienenä järjen valon pilkahduksena ovat olleet kansanedustaja Jaana Pelkosen kannanotot. Muut puheenvuorot pääosin ovat olleet tuttua yliholhousta, älyllistä epärehellisyyttä tai toivottavasti tiedon puutteesta johtuvaa hölmöyttä. Peruspalveluministerin vaihtuminen toi pienen toivon kipinän, mutta ensimmäisten lausuntojen jälkeen kävi ilmi, että tässä(kin) asiassa mentiin ojasta allikkoon. Jos sama alati kasvava poliittinen järjettömyys jatkuu pienpanimoiden toiminta loppuu tai ne siirtyvät meitä kehittyneempään maahan: Viroon.

Suomen noin kolmekymmentä pienpanimoa valmistavat laadukasta olutta, joka kestää kansainvälisen vertailun. Oluttyylien kirjo on laaja ja tuopeista löytyy perinteitä kunnioittavia sekä innovatiisia oluita. Alasta on noussut oma pienteollisuuden haara, joka työllistää ja tukee varsinkin lähialueiden taloutta. Pienpanimot ovat tehneet jo kaikkensa – ylikin. Nyt vuonna 2014 tulee myös päättäjien herätä, korjata epäkohdat ja tukea kotimaista pienpanimotoimintaa.
 

 
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

JJ Haveri

Valitettavasti näillänäkymin ei tule onnistumaan.

http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2014/01/18/hs-...

Pitäsiköhän ne kaikki pienpanimotkin siirtää Viroon ???

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#1
Olen oppinut ajattelemaan positiivisesti, että Viro on myös kotimaani. Siellä on tekemisen meininki.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Valitettavasti taitaa tulla ennemmin uusia rajoituksia
Kyllä ne tämänkin liiketoiminnan tappavat säännöillänsä

Tjaa pieni sivuosuma
Onneksi ei ilmeisesti ollut kiellettyä antaa soittajapojille keikkaliksan päälle vahvaa olutta mukaan eräästä pienpanimosta jonka juhlissa soitimme
En kyllä panimon nimeä laita siltä varalta jos olisi ollut kuitenkin laitonta
Ei tee mieli usuttaa viranomaisia kenenkään kimppuun
Pitkä muisti kun on omaisilla ja tapaus ei ole vielä vanhentunut

Jotu Karjalainen

Kutsukaa vaan se Huovinen maistelee :D

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Onko porttikielto peruttu?

;)

Martti Laines

Suomalaisen virkamiehen ja THL yms vaakakupissa yhdellä puolella alkoholin kustannukset ja moraalinen paheksunta. Toisella puolella ei ole mitään. Ei yhtään mitään.

Sorry, pienpanimot, no can do.

Tommy Björklund

Suomen alkoholilainsäädäntö on tältä(kin) osin täysin käsittämätön. En näe mitään eroa tilaviinin ja pienpanimo-oluen ulosmyyntioikeudella. Alkoholin haittavaikutuksien estämisellä kiellolla ei ole mitään tekemistä; alkoholiongelmaiset eivät juuri käy ostelemassa verrattain hintavia pienpanimo-oluita. Alkoholikorttia on kiva heiluttaa eduskunnassa , sillä saa aina muutaman äänen putkikatseisilta jeesustelijoilta. Niputetaan kaikki alkoholinkäyttö samaan ja kielletään varmuuden vuoksi koko nippu.

Hallitus ja eduskunta kannustavat yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen, kunhan ala on sellainen jonka Räsänen ja muut holhoajat hyväksyvät. Toivottavasti tämä yksisilmäinen politiikka ei tosiaan johda siihen, että menetämme tämänkaltaisen osaamisen ja siitä saatavat verotulot, jos ulosmyynti toteutuisi, esim. etelänaapuriin.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jos jossain suomalainen poliitikko on onnistunut niin oluen demonisoimisessa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Alkoholi on ilmeisesti ok jos sitä valmistaa valtion laitos ja sitä myy valtion laitos. muuten alkoholi on pahasta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kai Suomessa sallitaan edes ravintolapanimoille korkeampi alkoholiprosentti niin kuin esim. Berliinissä?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minä olen 4,5-4,7% oluiden ystävä.
Yli viiden prosentin menevät ns. A-oluet eivät maistu.

Sitten on näitä kahdeksan prosentin oluita... Paskoja suorastaan minun makuaistilleni.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ruotsinlaivan vahvat lagerit ovatkin paskoja. Sitten jos maistetaan 8% ja yli trappistiluostarioluita tai vaikkapa Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripeä niin ollaankin jo eri planeetalla tai galaksilla.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#10
Makuasioista ei kannata kiistellä, vaikka kuinka tekisi mieli holhota.

Jari Ostrovskij

Jos Suomessa huomattaisiin, että kolmos- tai nelosolutta ei ole ollut vuoden 1995 jälkeen. Silloin veroluokat kumottiin.

Tuolloin taisi Suomessa olla myynnissä alkoholilpitoisuudeltaan eri vahvuisia lagereita (pohjahiivaoluita), pari pilsner -tyyppistä olutta (huom EI ns ykkösolutta) ja portteriksi kutsuttu stout-hiivalla pantu palkintojakin saanut olut.

Kerrotaan, että nykyänkin eräs suurpanimomme käyttää kolmea eri hiivaa: yhtä portteriinsa, yhtä tuontibrändiinsä ja yhtä kaikkiin muihin. Humalista en tiedä - olisiko niissä jotain vaihtelua.

Tuonnin vapautuessa sattui sellainen hassutus, että joitain ulkomaalaisia oluita vahvennettiin markkinaamme varten. Ei taaskaan alkoholipolitiikkamme toiminut halutulla tavalla. Toisia kai miedonnetaan ruokakauppavahvuuteen, sillä Alkosta ei niille tilaa löydy.

Erilaisia oluita pitävät esillä itsenäiset kauppiaat - lisäksi Suomessa (isot kaupungit) ovat maailman monipuolisinpiin kuuluvat olutravintolat. tuotteita on eripuolelta maailmaa kiitettävästi sekä teemapäiviä.

Olutravintoloissa on onneksi tarjolla myös kotimaisia (pienpanimo) tuotteita, joita nykyään suosin.

Alkosta ei löytynyt edes joulun alla parhaita arvosanoja saaneita kotimaisia kinkkuoluita. Sinnekkö pitäisi orastava olutkulttuuri tunkea?

Tämä kaaos lähti kieltolaista, jolla saatiin kansa juomaan itsensä aina kännin, ja keskioluella pilattiin makuaistit lopullisesti.

Parikymmentä vuotta sitten viinitkin olivat makeita, joten oletan myös oluelle löytyvät oman kehityskaarensa, jossa eri vuodenaikoihin löytyy sopiva juomansa ja jokaiselle ruualle oma olusensa.

Miksi ei viinejä laimenneta? Tai shampanjaa. Viinit ja hanapakkaukset kuulemma alkoholisoivat naisia. Voisihan viinejäkin laimentaa, ranskalaiseen tapaan.

Saksassahan on muuten hauska ilmiö, jossa esim. Dusseldorfissa on oma oluttyyppinsä ja Kölnissä toinen. Yhä nykyäänkin.

Kyllä, nyt voisi olla pienpanimoiden vuosi.Paljon olemme nähneet ja maistaneet kokeiluja: portteria, belgetyyliä, mustikkaa, yrittejä, IPAa, ZPA...olutlaatuja on riittänyt.

Kannattaa kokeilla rohkeasti!

Mistä löytyisi pienpanimo, joka tekisi saksalaistyylisesti hyvää, mietoakin olutta samalla reseptillä seuraavat 200 vuotta ihan vain paikallisesti tarjoiltavaksi?

Eivät ne vanhat kotimaiset lageritkaan aina niin huonoja ole: kesäpäivän tai saunan janoon sekä graavin kalan kanssa usein ihan ok.

Ja määräänsä enempää ei valitettavasti voi maistella.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Kai Suomessa sallitaan edes ravintolapanimoille korkeampi alkoholiprosentti niin kuin esim. Berliinissä?"

Kai ravintoa saa myydä sellaista olutta kuin haluaa. Epäkohta on ulosmyynnissä eli siinä että voi käydä ostamassa olutta suoraan panimolta ja viedä sen kotiinsa

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Saunan lämmetessä pidimme ystäväporukan kanssa oluenmaistelutestin. Ostimme hyvinvarustetusta marketista erilaisia oluita suurehkon määrän. Koti- ja ulkomaisia. Voittajaksi tuli Laiska-Jaakko. Harmittavasti ko. olutta valmistavaa ravintolaa ei kaupungissamme ole. Marketista sitä toisinaan löytää, mutta liian harvoin.

Eräässä tamperelaisessa kuuluisassa olutravintolassa ns. tuplapukki maistuu oikein hyvältä. Ostin Alkosta samaa tuotetta jouluksi, vaan jostain syystä ei kolahtanut läheskään niin. Vaatinee oikeanlaisen mielentilan, kuten mukavaa naisseuraa.

Pitäisi pyrkiä vaikuttamaan tavalliseen kaljankittaajaan terassilla, että muovituopillisen sijaan tämä ottaisi jotain erikoisolutta oikeasta lasista. Muovituopit kuitenkin lienevät kesäterasseille vaivattomin tapa anniskelun järjestelemiseen. Saksassa kun poikkeaa terassilla, niin lasiin juomansa aina saa ja vielä se alusta ja lasin jalkakoriste asetellaan huolellisesti.

Tai miksei vaikka VR:n ravintolavaunut yhdistäisi voimansa pienpanimoiden kanssa, junassa kun pitää valita siitä mitä tarjontaa on.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Pitäisi pyrkiä vaikuttamaan tavalliseen kaljankittaajaan terassilla, että muovituopillisen sijaan tämä ottaisi jotain erikoisolutta oikeasta lasista"

Ja eivät ne muut kuin lagerit ole erikoisoluita vaan pelkästään eri olutlaatuja. Vehnäoluen suosio on kasvanut viime vuosina kovasti ja Suomessakin valmistetaan loistavia vehniksiä. Loistava kesäjuoma. Myös IPA (Indian Pale Ale) on ollut kovassa suosiossa. Maitokaupoissa sitä ei näy, kiitos tuon typerän 4,7% rajoituksen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

OK. Valitettavasti vehnäoluessa on minulle hieman liian persoonallinen maku.

Ehkäpä terassilla haetaan oluesta eniten viilennystä ja hiilihappoa, siksi lager.

Jouni Nordman

Itse aina kannata maanalaista toimintaa silloin kun valtaa pitävät käyttävät sorto politiikkaa. Tällöin vois olla hyvä että pien panimota menisivät maan alle ja vain hyvin salakapakka toiminnan kautta tuotteensa myisi. Sillä tuotehan aina voi mennä pilalle ja suoraan viemariin tai muuten vain kadota.

Tällöinhän tuote itsessään on voitu toimittaa turvalisesti jaettavaksi, jolloin alkoholiveron maksamatta jättämättä tuote itse olis kohtuulisella hinnalla myydä.

Kieltolaki aikanaa loppu kurittomuuten, josa sman laiset moraalin vartijat olivat hullun lait laatineet. Ainoa mikä sai tällöin virkavallan tajuamaan hölmöytensä olis juuri salakuljetuksessa mahtavia tuloja tehneet henkilöt, joilla oli aina paremmat välineet mahdolista hommat kuin viran omaisilla.

Eli ei tätä hullua holhoavaa virkamies kuntaa saa millään muulla tajuamaan mitä tekevät, kun kunnolla heille osoitavan heidän linjansa olevan metsässä, jossa syyllistetään koko kansa alkoholisteikis.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Olen kirjoittajan kanssa aivan samaa mieltä, myös siitä, että trappistiluostarioluet ovat erinomaisia. En ymmärrä prosentteihin perustuvaa veroluokitusta. Olut on olutta.

Alkoholipolitiikkamme on täysin hakoteillä ja omalta osaltaan lisää ja on lisännyt perskännäämistyyppistä juomatapaa.

Ylipäätänsä holhoaminen ja epäluottamus kansaa kohtaan näkyy kaikessa - emme voi luottaa teihin !!!

Dueacell pupu politiikkaa ihaillaan ja poliitikkoja vaikka kaikki hyvätyökin lähtee levosta.

Kiitos kirjoituksesta.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Pienpanimotoiminnan esteenä Suomessamme ovat myös virvoitusjuomajätit, jotka lobbaavat ravintoloita niin, että paikallisen pienpanimon hanaa ei noinvain ravintolaan voi ottaa. Ilmeisesti on niin, että jos ulkopuolisen hanan otat, luovut samalla suurpanimoiden tuesta.
Tynnyreittäin myynti on paljon yksinkertaisempaa, koska pullotuslinjat ovat kalliita.

Järjetöntä, että meillä, oluenteon taannoisessa huippumaassa, on annettu viineille ja viinien tuottamiselle etuoikeuksia oluen yli. Meiltähän on viety olutta vuosisatoja.

Oluen kirjo on paljon laajempi, kuin mitä osuuskaupan hyllystä luulisi, ja tätä eivät prosenttirajoituksien lumoissa olevat tiedä.
Oluttyylejä on huimasti enemmän kuin viineillä ikinä, ja kaikissa on omat ominaisuutensa, makunsa ja vahvuutensa.
Oluissa alkoholiprosentti on yksi ominaisuus muiden joukossa, ja sen mukaan rajoittamalla rajoitetaan samalla myös kulttuuria talouden ohella.
Sahti ja sahdinvalmistuskulttuuri on yksi pahiten kärsineistä näiden rajoitusaikojemme tuotoksena. Jos muutaman vuosikymmenen takainen jokapaikan juhlajuoma on saatu työnnettyä harvojen viinakauppojen takanurkkaan, hienojen ranskanviinien taakse, on rajoittajien tavoite hienosti toteutunut.

Ja yksi osa Suomalaista kulttuuria on taas saatu tuhottua.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Stömsö on kiva ohjelma, suomalaisten verorahoilla tuotettu. Siinä usein tehdään ruokaa ja juomaa ja askarrellaan.
Olisipa se upeaa, jos siellä tekisivät sahtia, kun se ei ole vaikeaakaan.
Kääriäisen Pekka tekijäksi.

Vai voiko ruotsinkielisessä ohjelmassa edistää Suomalaisia juttuja, pitäisikö ensin tehdä marjaviiniä?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Olet Jouni täysin oikeassa. Suurpanimoita on alkanut pelottamaan pienpanimoiden nousu. Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä kertoi viime vuonna näin hassusti: "Aiemmin mitalit saatiin siitä, että oluen laatu oli hyvää. Nykyään palkitaan erikoisuudesta, ja siinä ei perusoluella kannata kilpailla. 80–90 prosenttia kuluttajista ei pysty juomaan tuopillistakaan, jos olut on liian erikoista." Hauskaa puhetta mieheltä, jonka edustama yhtiö kehittää oluita (tai oluen tapaisia ohratärkkelysjuomia) etikettiä muuttamalla.

Sahti on tekemässä uutta nousua. Ikävä kyllä sahtia on valmistettu niin pirun huonosti tuhansiin häihin, että sillä on syyttä huono maine. Tänä vuonna pitkäripaiseen tulee ehkä ainakin yksi uusi sahti, joka on loistavaa. Innovatiivista, mutta pieteetillä valmistettua.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Pienpanimotoimintaa voi toki perustellusti puolustaa, mutta onko lager sitten pahasta? Kyllä Olvin markkinointijohtajalla pointtia on.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi Vastaus kommenttiin #27

Lager on oiken hyvää jos se oikein tehdään. Olvin ja monet muut eivät niin tee vaan valmistuksessa käytetään ohratärkkelystä. Tähän suomalaiset ovat tietenkin tottuneet kun eivät paremmasta tiedä. Ohratärkkelystä käytetään kun oluesta halutaan halpaa ja mautonta, muunlaiset oluet Olvin markkikointipomon puheiden mukaan lienevät erikoisia.

http://www.reittausblogi.info/2012/03/panimot-vast...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tämä on pienpanimoiden viimeinen vuosi. Kun hallitus päättää laimentaa keskioluen, se tulee suurella todennäköisyydellä tuhoamaan juurikin pienpanimot. Toivon tietenkin, ettei näin käy, mutta pelkään silti pahinta. Sen verran tosissaan poliitikot puuhailevat tuota keskioluen laimentamista. Itse olen sitä mieltä, että ruokakaupoissa tulisi saada myydä n. 8% alkoholijuomia. Tämä jos mikä parantaisi pienpanimoiden asemaa, mutta ei - hallitus tuskin koskaan keksii tehdä mitään näin edistyksellistä. Ei, koska holhous.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ainoa mittari mitä alkoholikulutuksen kannalta tulee seurata on nuorten juominen. Ja se on koko ajan laskussa. Useamman vuoden olutharrastuksen pohjalta olen nähnyt miten piireihin on tullut koko ajan nuorta fiksua porukkaa, joka ei juo alkoholia siksi, että pään saa sekaisin.

Minun nuoruudessa vielä liikaa juova oli hyvä/kova jätkä, nyt se on luuseri. Ja niinhän se onkin.

Käyttäjän velipesonen kuva
Veli Pesonen

Pienpanimoiden nousua on todellakin ollut kiintoisa seurata mutta olisi muistettava mistä tämä nousu on alkanut eli kuta kuinkin nollasta. Olemme turhan paljon tottuneet hurraamaan sille että suomalainen panimo saa aikaiseksi täysin mukiinmenevän mukaelman ulkomaisesta esikuvasta. Aivan viime aikoina on meilläkin alkanut esiintyä enemmän omaperäisyyttä laadun kärsimättä, tai oikeastaanhan omaperäisyys on eräs laadun osatekijä, ja on selvää että taso meillä nousee rivakammin jos lainsäädäntöä uudistetaan.

Meneillään oleva jenkkibuumi, jota muuten Amerikassa kutsutaan kalifornialaisbuumiksi, toisaalta piristää olutmarkkinoita mutta toisaalta banalisoi pääasiassa brittiläisiä oluttyyppejä.

Toistaiseksi mielestäni paras kotimainen pienpanimo on ollut saarijärveläinen Palvasalmi joka lopetti toimintansa kymmenisen vuotta sitten.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Totta, nollasta on lähdetty, hyvä huomio

En oikein ymmärrä mitä tarkoitat jenkkibuumilla? Pienpanimoita, amerikkalaisia humalalajikkeita vai jotain tyyliä? En ole ihan samaa mieltä tuosta banalisoinnista, jenkit pikemminkin "överisöi" brittityylejä.

Palvasalmen oluita en päässyt maistamaan. Toivottavasti aloittavat toiminnan uudestaan.

Käyttäjän velipesonen kuva
Veli Pesonen

Jenkkibuumilla tarkoitan juuri tuota överisöintiä joka kristallisoituu DIPAn suosiossa. Se banalisoi asioita sikäli etteivät maltaiden nyanssit enää erotu sen humalahyöyn alaisuudessa. Oluen pitäisi mielestäni olla yhtä kuin veden (vesiäkin on erilaisia), alkoholin, maltaan ja humalan tasapainoinen liitto.

Palvasalmi teki herkullista real alea ja stoutia. Heidän liikeideansa perustui real alen lanseeraamiseen niinkin varhain kuin 90-luvun puolivälissä eli 20 vuotta sitten. Siinä oltiin varovaisesti arvioiden 30 vuotta edellä aikoja, ja vielä Saarijärvellä! Erittäin sympaattista oli että real alensa oli oikeasti todella hyvää eikä vain sinne päin. Ravintoloissa ei kuitenkaan tehnyt kauppaansa, seisoi letkuissa ja meni yliaikaiseksi mikä onnistui tuottamaan panimolle huonoa mainetta. Ilmeisesti huonoa markkinointia ja/tai ravintoloiden osaamattomuutta.

Ainahan voi kiskoa Lapin Kultaa. Jääkylmänä. Hartwallilla ja Koffilla on ammattitaitoa tehdä ihan mitä tahansa mutta ovat kovin varovaisia tekemään paljon mitään.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

http://www.fastcodesign.com/3024832/infographic-of...

Amerikassa avataan siis pari uutta pienpanimoa joka päivä. Siellä onkin aina kannustettu yrittäjyyteen, toisin kuin täällä. En tiedä kuinka pitkään tälläkin työstä tyhjentyvällä maalla on varaa siihen.

Mutta on maitokaupassakin jokunen maukas IPA. Prismassakin ainakin Goose Island ja Punk IPA. Sittarissa lisäksi joitain vaihtelevia jenkkejä. Ei ne maistiaisena jollekin Hoblonille, Mikkellerille tai Nögneille pärjää, mutta esim valkoisen kalan kanssa Goose on ihan pitelemätön.

Mahtavia oluita on Suomikin väärällään. Pirun kalliita vaan ja niistä lähtee kauhea känni, kun oikein innostuu herkkuja ahmimaan. Olen yrittänyt totuttaa suuta esim alle 5€ litrahinnan oluisiin, mutta tehtävä vaikuttaa historiallani toivottomalta :(

Toimituksen poiminnat