partakäkipaholainen "Be yourself; everyone else is already taken." - Oscar Wilde

Peruspalveluministerin ehdotus tuhoaisi pienpanimokulttuurin


Kun kuulin peruspalveluministeri Huovisen ehdotuksen keskioluen siirtämisestä Alkoon, meni maittavaa vehnäolutta väärään kurkkuun. Minä muiden olutkulttuurin iloisten veikkojen kanssa olin  iloinnut siitä, että edellisestä “olutkulttuurin vihollisesta” peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonista oltiin päästy eroon. Ilo jäi lyhytaikaiseksi, sillä peruspalveluministeri Huovisen ehdotus keskioluen siirtämisestä Alkoon tietäisi nosteessa olevan kotimaisen pienpanimokulttuurin loppua. Kaupoissa tällä hetkellä myytäviä tuotteita ei yksinkertaisesti saataisi myyntiin Alkoon, joka on profiloitunut  laadukkaiden oluiden sijaan  väkevien myyntiin. 

Peruspalveluministeri Huovisen ehdotus on myös melkoisessa ristiriidassa hänen aiempien puheiden kanssa. Aiemmin peruspalveluministeri ilahdutti pienpanimoväkeä kertomalla, että myös pienpanimoilla tulisi olla  samanlainen ulosmyyntioikeus kuin viinitiloilla. Tämän kaltaista eriarvoisuutta ei hänen mukaansa pitäisi olla.  Tällä hetkellä pienpanimot saavat ulosmyydä maksimissaan 4.7% olutta kun viinitilat saavat myydä yli kaksi kertaa vahvempaa viiniä. Esimerkki: jos viinitila valmistaisi myös olutta niin se ei saisi myydä kuluttajalle 6% olutta, mutta se saisi myydä 12% viiniä - melko omituista. 

Tällä hetkellä ainoa paikka minne pienpanimoiden vahvempia oluita on mahdollista saada myyntiin  on Alko. Valitettavasti pienpanimo-oluiden saaminen  Alkon  välttävään olutvalikoimaan on enemmän kuin hankalaa. Tilanne onkin menossa siihen, että naapurissa tuotettu laadukas lähiolut pitää pian hakea tai tilata Tallinnasta. parasta olisi vapauttaa  yli 4.7% oluiden myynti niin, että niitä saisi myydä kaupoissa sekä suoraan pienpanimoilta. 


Ymmärrän peruspalveluministerin Huovisen huolen kansanterveydestä, mutta en jaa hänen näkemyksiään siitä mitä pitäisi tehdä. Mielestäni suhtautumista alkoholiin tulisi pyrkiä muuttamaan sen sijaan, että alkoholin saamista rajoitetaan  ja vaikeutetaan entisestään.  Suhtautuminen ja oluenkulutus ovat jo muuttuneet parempaan suuntaan sekä siitä aiheutuvat haitat ovat kääntyneet laskuun, toisin kuin peruspalveluministeri Huovinen  väittää. 


Samaan aikaan kun oluenkulutus ja haitat ovat  kääntyneet laskuun on pienpanimo-oluiden osuus oluttoimituksissa noussut huomattavasti. Viime vuonna maamme 30 pienpanimoa tekivät ennätyksensä ja valmistivat sahtia ja olutta yhteensä 11 miljoonaa litraa. Vuodessa määrä nousi 2,5 miljoonaa litraa, joten kasvua syntyi melkein 30% ja se on melkoisen kova tulos.  Tänä vuonna uusia pienpanimoita on tullut lisää ja uusia on perusteilla. Pidemmän ajan vertailusta huikean trendin näkee vielä selvemmin:

Pienpanimoiden oluttoimitukset:

2012 yht. 11,0 milj. litraa

2011 yht. 8,5 milj. litraa

2010 yht. 8,2 milj. litraa

2009 yht. 4,7 milj. litraa

2008 yht. 3,0 milj. litraa

(lähde: Avec-lehti)


Tämän perusteella voisi päätellä, että  kansalaiset ovat jo oppineet suhtautumaan alkoholiin ja varsinkin olueen erilailla kuin on totuttu. Tämä muutos näkyy selvästi myös pitkäaikaisen olut- ja viskiharrastajan silmissä. Pubeihin ja olutharrastuksen pariin on tullut mukaan uusi sukupolvi, jonka suhde alkoholiin ei ole humalahakuinen. Lisäksi minun sukupolveni humalahakuiset veikkoset ovat rauhoittaneet menoa olutharrastuksen myötä. Nyt haetaan  makuja, hajuja ja laatua määrän sijaan.
Pienpanimoiden suosio ei ole vain suomalainen ilmiö vaan maailmanlaajuinen. Suomen tulisi tukea pienpanimoita, sillä olemme ainutlaatuinen olutmaa. Suomalainen muinaisolut eli sahti on ainutlaatuinen juoma, jota käydään ihmettelemässä aina Amerikasta saakka. Se on säilynyt muuttumattomana  satoja vuosia. "Sahti on maultaan uskomattoman monipuolinen ja maukas. Lisäksi sahti on mielestäni oluenteon historian puuttuva linkki Mesopotamian ja nykypäivän välillä. Sahti on ikään kuin lasillinen antropologiaa", totesi edesmennyt olutguru Michael Jackson Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2002. Sama ainutlaatuisuus ja monipuolisuus maistuu pienpanimo-oluissamme.

Juo kohtuudella hyvää olutta, ole rehti ja hyvä seuramies/nainen. Tämän meistä suurin osa jo osaakin. Osa ei tule koskaan tätä oppimaan, ei vaikka olutta myytäisiin vain joka toinen torstai vartin yli kolmesta neljään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Huovisen takinkääntö johtunee siitä paljonpuhutusta hallitusohjelmasta.
Ja tuo pienpanimoiden itsemyynnin kielto on varmaankin näiden suurpanimoiden lobbaama aikaansaannos...
Kippis!

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Joo, vaikka pienpanimoiden osuus myydystä oluesta on vasta alle 3%.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Minulla koffit ja hartwallin tuotteet poikotissa jo 10 vuotta.
No Olvi käy mutta kotimaiset pienpanimojen tuotteet maistellaan ja ulkomaiset sitämukaa kun eteen tulee...
Nm. Lapin kultako olutta?

A.A. Remes

Hakumatkojen kasvaessa on unohtunut myös hiilijalanjälki.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #11

Vihreät siihen jalanjälkeen vedoten voisi nostaa ns. äläkän.
Keppanan pitäisi ympäristösyistä pysyä maitokaupoissa ja alkoholivero alas.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Mitäpä nämä ei täällä saisi pilattua?
Johan baarit meni ja moni muukin hauskuus

Kaikenkieltäminen on nyt muotia ja nimi täytyy saada historiaan
Täytyy odotella että moraalinpyörä pyörähtää taas
Siihen asti voi olla vähän kuivaa

Tai no
Itse järkkää hupinsa
Oli laillista tai ei :)

Tulevaisuuden tyypit/tyypittäret varmaan muistelee huvittuneena

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Sori on asian ytimessä. Ja tuo Viron tuonti...
Eihän siinä mitään jos Suomi haluaa ulkoistaa alkoholiveron lahden toiselle puolen. Käyhän porukka Joensuun tasolta saakka hakemassa puolenvuoden juomat kerralla...
Juu nostakaa vaan alkoholiveroa ja kassaan kilisee x-miljoonaa...
Juu ei kilise!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ajatus keskioluen palauttamisesta Alkoon on tietenkin tärähtänyt. On kuitenkin sanottava, että kyseessä ei ole mikään Susanna Huovisen "ehdotus".

Viralliset kukkahattutädit pohtivat alkoholilain kokonaisuudistusta. Tässä yhteydessä Ilta-Sanomat kyseli Huoviselta kaikenlaista. Ministeri mietti muun muassa sitä, että joitakin ravintola-anniskelusäännösten omituisuuksia voitaisiin lieventää. Vanhasta kolmonen-takaisin-alkoon-ideasta hän sanoi: "Tämäkin keskustelu täytyy tässä samassa yhteydessä käydä".

Heinäkuussa on uutispula.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Olen hieman eri mieltä - paitsi tärähtyneisyydestä. Politiikka on kuitenkin minulle outo laji. Tuntuu, että kesäaikaan vedellään vähän isommalla pensselillä kommenttien kanssa. Huovinen esitti esitti alkoholin hinnan korotuksia ja saatavuuden vaikeuttamista lääkkeeksi kokonaiskulutuksen vähentämiseksi. En ymmärrä, miksi hän "hyökkää" keskiolutta vastaan.

PS. Vihaan tuota keskiolut-termiä. Se ei kerro oluesta mitään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei kerro. Aromierot ovat kyllä ihan jossain muualla kuin siinä, onko alkoholiprosentti 4,4 vai 4,8.

Muistuu mieleen juttu kesältä, josta on ällistyttävän vähän aikaa, taisi olla 1987. Olimme festivaalireissulla muun muassa Amsterdamissa, jossa tuli vastaan yllättävä Guinness-pullo. Sen kyljessä luki tavaran nimi aika monella kielellä, muun muassa suomeksi: Olut IV A.

Nyt täytyy nuoremmille kertoa, että suomalaisessa kaupassa tai kuppilassa sai noihin aikoihin pelkästään suomalaisia oluita. Guinness-konserni oli jo varautunut muutokseen, mutta veikannut väärin. Kun G tuli Suomen ravintoloihin, se tuli kolmosena.

Tampereella oli siinä neljännesvuosisata sitten suomen ainoa tshekkiläinen ravintola. Sillä oli keskiolutoikeudet, ja Alko oli juuri ruvennut myymään "keskioluen" vahvuista Pilsner Urquellia. Sitä ei saanut tarjota suomen ainoassa tshekkiravintolassa, koska se oli Alkon luettelossa väärän otsikon alla. Listassa luki "ulkomaiset oluet" eikä "keskioluet".

Tästä on muutama hassu vuosi.

Huovinen tuskin on pienpanimoiden harrastaja, mutta hänenkin luulisi ymmärtävän, että Suomen oluen ja viinien hintojen väittäminen alhaisiksi on huumoriksikin huonoa.

Ehkä niitä poliittisia avustajia ei sittenkään ole tarpeeksi :-)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #18

Eikös tuo 1987 ollut vielä kekkoslovakian aikaa? Minä kävin vuoden kääntymässä Ruotsissa -85-86 ja palattuani kyselin eläinkaupan myyjältä tai varmaan omistajalta, kun oli niin hyvät tiedot, että löytyykö yhtä hyviä kissanruokia kuin Ruotsissa. Vastaus oli, että tuontirajoitusten takia koko Suomeen sai tuoda lemmikkieläinruokaa vuodessa vain 100 000 markan edestä ja se lähes kaikki käytettiin koirien ruokaan. Silloinen gastronominen kissani paastosi mielellään pari vuorokautta ennen kuin suostui sen aikaista suomalaista kissanruokaa syömään. Ei siellä Ruotsissa mitään erikoista kissanruokaa ollut nykymittapuun mukaan. Ihan samoja whiskaseja, latzeja ja kitekatteja kuin nykyään Suomessakin. Olin niin hämmästynyt Ruotsissa kissani makuvalinnoista, että maistoin itsekin sikäläisen kaupan kissanruokaa, mutta se jäi yhteen kertaan. Makuasioista ei kannata kiistellä kissojen kanssa. Suomen sen aikaisesta tarjonnasta sen lempiruokaa olivat kusifiltterit eli raa'at sianmunuaiset.

Matti Mottonen

Keskiolut tai III-veroluokka on lakitermi suomalaiselle laadukkaalle mallasjuomalle, lagertyyppiselle tasaiselle mauttomuuudelle, joka on tarkoitettu päihtymistarkoitukseen.

Veroluokat on kumottu jo 1995. Silti Suomessa olut on vain veroluokkiensa mukaista.

Eikös eri oluttyypeillä ole oma luontainen alkoholipitoisuutensa, john voinee vaikuttaa lämpötiloilla pantaessa.

No, veroluokathan johtivat siihen, että joitain tuotteita on vahvennettu Suomea varten, joitain on laimennettu. Järkevää?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Hieman asiaan liittyen: Alkostakaan ei saa ostettua ilman suuria ponnistuksia kylmätislattuja oluita. Ne olivat reilu pari vuotta sitten mielenkiintoinen uutuus. Paikallisesta Alkosta yritin tilata, mutta sitten paljastui, että siellä Helsingin edustus- tai mikälie-myymälässä myynnissä olevia tuotteita ei voi tilata muihin myymälöihin. Olisi ollut aika suuri halu maistaa Brewdogin Tactical nuclear penguin -olutta (32%), kun kyseinen eläin on toteemissani. Paikallisessa Alkossa selvisi, että sitä oli ollut aiemmin myynnissä pieni erä Suomessakin.

En sitten viitsinyt jatkaa metsästystä eikä myöhemmin Helsingissä käydessä ole tullut mieleen siinä yhdessä ainoassa paremman valikoiman Alkossa käydä. Kokeilin sitten pientä erää kylmätislata ja se on varsin yksinkertaista, mutta lopputulos ei ole kovin erikoinen. Tiivistettyä olutta, vain vettä vähemmän. Säilyvyys varmaan parempi, mutta muuten sitä tekee mieli laimentaa jälleen sillä vedellä, jota siitä oli vaivalla poistettu.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Miten olisi viinin kohdalla?
" haluaisin tilata xxxxx viiniä xxxxx maasta xxxxx vuodelta".
Voisi löytyä nopeasti...

Pekka Salo

Olen absoluuttisesti samaa mieltä.
Esimerkiksi Suomen sinappikulttuuri melkein tuhoutui, kun Turun sinapin valmistus siirrettiin Puolaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomalainen alkoholikeskustelu lähtee käyntiin vaan silloin kun uhkataan jollain säännöstelyllä. Sekin kertoo jotain.
Itse laitoin kolumnin nuorison juomatapojen parantumisesta - ei tullut kommentteja.
Miksei Pienpanimot ja niiden tuotteiden harrastajat voisi vähän näpäyttää esim Panimoliittoa (joka on iso valtakeskiö) noin ihan näiden säännöstelykohujen välillä.
Erilaiset ihmisryhmät voisivat ihan hyvin innostua vielä enemmän pienpanimoideologiasta ja -taloudesta jos ne olisivat äänekkäämpiä.
Monia valistuneita pyrkimyksiä yhteiskunnassamme haittaa "ne juntit"-asenne suhteessa erilaisiin kuviteltuihin enemmistöihin. Enemmistöjä ei katsota uteliaan odottavin silmin. Ainoastaan valtaa hamuavat populistikarriaristit tekevät sen.

Toimituksen poiminnat